Starého psa novým zvykom nenaučíš?

DSCF4641www

Slovenské príslovie "Starého psa novým zvykom nenaučíš" pozná hádam každý.

Je to naozaj tak? Ak by sme si povedali, že jednoznačne áno, potom by to znamenalo, že nikto nie je schopný sa zmeniť. A to je hlúposť. Ak sa rozhodnete, že vašim novým zvykom bude pozerať na benefity, ktoré vám prinesie hospodárenie s rozumom, prečo by ste to nevyskúšali? Stačí len zistiť, ako na to.

Prvým predpokladom je odložiť bokom toľko, koľko sa dá. Niektorí poradcovia zvyknú hovoriť, aby ste si odkladali desať percent z príjmu, pretože sa to javí, ako rozumná cesta. Neznie to nerealizovateľne, pretože desať percent si vie odložiť skoro každý. Áno viem, napriek tomu to skoro nikto nerobí.

Ak dnes žiadnu rezervu nemáte, tak rezervu na 6 mesiacov (ak podnikáte, tak na 9-12 mesiacov) si budete vytvárať pomerne dlho. Nenechajte sa tým odradiť, pretože, keď nezačnete dnes, tak sa pri podobnej knihe stretneme o päť alebo desať rokov.

Aby som sa oprela o čísla, budem teraz uvažovať s výškou rezervy v celkovej výške 7 200 €.

Zoberme si situáciu, že váš mesačný príjem je 2 000 € a máte dve deti. Desať percent, ktoré by ste si mali odkladať, je 200 €/mesiac. Vaše základné životné náklady (elektrina, nájom, hypotéka, strava... bez dovoleniek a špeciálnych výdavkov) sú 1 400 € mesačne. Ostáva vám 600 € mesačne, čo je 7 200 € ročne. Ak by ste chceli, mohli by ste si vybudovať rezervu za rok.

Lenže v lete chcete ísť na all inclusive dovolenku za 3 000 € a k zime patrí lyžovačka - to je 1 500 €. Ešte tu nemáme zahrnuté rôzne darčeky na narodeniny a meniny, zvýšené výdaje na Veľkú noc a tiež tu nemáme započítané letné tábory pre deti. Môže sa ľahko stať, že vám na žiadnu rezervu ani nevychádza. Je to tak?

Posledné štatistiky totiž hovoria, že rezervu na 3 a viac mesiacov má na Slovensku len niečo viac ako dvadsať percent ľudí.

V knihe Kam miznú vaše peniaze píšem aj o tom, že dôležité je vytvárať si návyk. Preto, ak je to len trochu možné, začnite si vytvárať rezervu ihneď.

Alebo, ak rezervu máte a vidíte, že na ňu budete musieť siahnuť, zrekapitulujte si všetky náklady, ktoré máte a rozhodnite sa, čo viete zredukovať.

Ako to celé urobiť tak, aby ste mali všetko, čo potrebujete a zároveň hospodárili s rozumom? Kúpte si knihu Kam miznú vaše peniaze a ja vám garantujem, že sa vám investícia do nej vráti okamžite. Uvidíte, že #budeakonebolo...

Knihu si môžete objednať tu: KÚPIŤ KNIHU

4