O autorke knihy Kam miznú vaše peniaze

Odkiaľ začať? Mám takú frázu, ktorú rada používam. Najlepšie sa začína od začiatku. 

Som viac ako 30 rokov vydatá. Mám dvoch synov a celý život robím viac, ako by som mala. Som workoholik. Viem, nie je to veľmi populárne, môžem vyhorieť. O vyhorení som čítala veľa a dokonca o tom niekedy aj píšem v rámci Magazínu 40plus, ktorý vediem (www.40plus.sk).

Celý život som pôsobila v rôznych firmách (aj) na manažérskych pozíciách. Pred pár rokmi som zistila, že ľudia po 40-ke, najmä smerujúc k 50-ke, ťahajú na Slovensku za kratší koniec. Veľmi ich nechcú. V momente, ako som okúsila túto pravdu o skrytej a niekedy aj otvorenej diskriminácii na vlastnej koži, rozhodla som sa, že sa budem venovať už iba podnikaniu (www.juicy.sk) a spolu s ďalšími ľuďmi sme v rovnakom čase založili Inštitút Trvalého Rozvoja 40plus. 

Kam miznu vase peniaze - bude ako nebolo Martina Valachova

V rámci agentúry sa venujem najmä marketingu a PR. V oblasti pôsobenia Magazínu 40plus je mojou hlavnou snahou dostávať témy a inšpiratívne príbehy ľudí po 40-ke medzi širokú verejnosť. Zároveň chcem, aby sme spolu vytvorili komunitu, ktorá bude slúžiť na vzájomnú podporu a neskôr, ak sa to podarí, aj na zmenu legislatívy v oblasti zamestnateľnosti ľudí 45+. 

Ako do toho celého zapadá kniha na tému peňazí? Úprimne, nápad napísať knihu vznikol veľmi spontánne počas pandémie. Veľa projektov sa mi pozastavilo a v správach takmer denne znelo, že ľudia nemajú finančné rezervy. Štatisticky na úrovni 80 %. Buď žiadna rezerva, alebo rezerva na menej ako 3 mesiace. 

Počas svojej praxe som niekoľko rokov pôsobila aj ako finančná riaditeľka a venovala som sa rozpočtom, plánovaniu a aj účtovníctvu. Okrem toho - celý život sa držím pravidiel, ktoré ma naučila najmä moja babka. Tie pravidlá sú jednoduché. Fungujú a myslím si, že by mohli veľmi dobre zafungovať každému, kto si knihu prečíta. Samozrejme, že čítať nestačí. Treba aj popracovať. Verte mi, že nepôjde o žiadnu drinu. Krok po kroku zistíte, kde sa dajú robiť zmeny aj vo vašom prípade. 

Garantujem vám, že je jedno, či zarábate málo alebo veľa. Rezerva na život sa dá budovať vždy. 

Ak to chcete vyskúšať, podporte vydanie tejto knihy jej kúpou v predpredaji

Martina Valachová, autorka

7

Martina Valachová, autorka

Foto: Gabriela Teplická