Aká je vaša finančná rezerva?

Máte finančnú rezervu?
Myšlienka napísať knihu vznikla spontánne počas pandémie Covid19.

Volala som s jednou známou, ktorá sa ma spýtala, či sme v poriadku a či máme čo jesť. Prognózy boli všelijaké a mnohí ľudia na Slovensku sa dostali do problémov takmer hneď po vyhlásení nariadenia ZOSTAŇ DOMA. Známej som odpovedala úprimne a bez okolkov a prezradila som jej, koľko mesiacov môžeme sedieť úplne v kľude, pretože máme rezervu.

„Napíš o tom,“ povedala a v telefóne ostalo na chvíľu ticho. To ticho bolo na mojej strane. Zasmiala som sa, pretože som nad tým nikdy nerozmýšľala. Veď koho by už zaujímalo slovo hospodáriť a šetriť v dobe plnej konzumu?

A vidíte. Za posledné tri mesiace znela z médií informácia, že ľudia nemajú finančné rezervy oveľa častejšie, ako reklama na jogurty. Zdá sa, že doba konzumu končí. No a je tu priestor na to, aby ľudia prehodnotili svoje návyky. Pretože rozdiel medzi človekom, ktorý peniaze má, a tým, ktorý ich nemá, je iba v návykoch.

Keď vám v tom kniha Kam miznú vaše peniaze pomôže, tak splnila svoj význam. Verím, že sa vám investícia do nej rýchlo vráti a nájdete vlastný systém, ako si budovať rezervu. Keď prídu zlé časy, budete pripravení. A ak náhodou zlé časy už nikdy neprídu (čo je nereálne, pretože zlé a dobré časy sa striedajú odkedy je ľudstvo ľudstvom), tak môžete vašu rezervu minúť na to, na čo len budete chcieť. Alebo môžete začať investovať.

Minimálne každý druhý človek na svete si kúpil alebo prečítal knihu o tom, ako sa stať bohatým.

Napriek tomu bohatí nie sú, a keď príde kríza, ocitnú sa na pokraji úplného krachu. Strácajú strechu nad hlavou a topia sa v dlhoch. Nemajú prostriedky ani na tri mesiace prežitia. Síce krátko predtým išli do práce na BMW (na leasing), oblečení v značkových handrách (na kreditku) a vychádzali z rodinného domu (na hypotéku). Netušili, že sú chudobnejší ako ich sused, dôchodca, ktorý býva vo svojom malom byte (bez hypotéky) a má stály príjem (dôchodok).

Mám pre vás jednu dobrú a jednu zlú správu.

Milionárom nemôže byť každý. Nejde to. Aj keby vás o tom presviedčal akýkoľvek kouč svojimi srdcervúcimi videami na sociálnych sieťach alebo na seminároch za stovky EUR.

To je tá zlá správa.

Dobrá správa je, že aj vy môžete žiť bez finančného stresu a môžete mať všetko, čo potrebujete. Môžete sa zdravo stravovať, dostatočne sa hýbať, finančne podporovať vaše deti vo vzdelávaní a chodiť pravidelne na dovolenky. Aby sa tak stalo, musíte zmeniť len návyky a nazeranie na peniaze. Pritom stačí používať zdravý sedliacky rozum.

Kde sa nachádzate dnes? Cítite sa spokojní a bez stresu? Máte situáciu pevne v rukách, aj keby nastala kríza?

Ak ste v strese, môže to byť aj tým, že nemáte dostatočnú rezervu. V horšom prípade nemáte žiadnu. A to je nepríjemné.

Väčšina ľudí vie, že má mať vytvorenú finančnú rezervu a dokonca vedia, v akej výške by mala byť. Napriek tomu ju nemajú. A týka sa to aj tých, ktorí doteraz slušne zarábali. Nerozmýšľali a míňali všetko, dokonca išli aj do mínusu. Nepočítali s tým, že by mohla nastať situácia, keď budú mať prázdno v peňaženke a ďalšie peniaze tak skoro neprídu.

Našli ste sa v tom aj vy?

Na všetky tieto otázky dostanete odpovede v knižke: Kam miznú vaše peniaze. Navyše v nej nájdete aj Cvičebnicu nového života, ktorá vám pomôže na ceste k finančnej rezerve. 

Knihu si môžete kúpiť v predpredaji TU: KAM MIZNÚ VAŠE PENIAZE

3