Prečo Slováci míňajú peniaze aj keď sú v dlhoch?

Nedávno som si všimla informačnú upútavku marketingovej firmy, že priemerný Slovák minie počas BLack Friday približne 205€. ROzmýšľala som nad tým, čo ľudí k nadmernému míňaniu vedie. 

cierny piatok

Na jednej strane sa šíria povzdychy nad súčastnou situáciou, ktorú ovplyvňuje koronavírus. Na strane druhej nákupné zvyklosti Slovákov nenapovedajú o tom, že by si ľudia vo väčšom vstúpili do svedomia a rozmýšľali. Je pred nami zima. Neviem či nás nečaká tretia či štvrtá vlna korony. Nevieme, aký prepad zaznamená ekonomika. Je viacej neznámych, ako známych v tejto rovnici. Napriek tomu eshopy praskajú vo švíkoch. 

Rozmýšľam, kam asi tí ľudia všetky tie veci dávajú?

Veď možno, kým sa ukončia karantény a opatrenia, tak tie veci aj vyjdú z módy. 

V mojej knihe Kam miznú vaše peniaze som nechala priestor aj hosťujúcim textom. Sú to bonusy. Jeden z nich je od psychológa Martina Milera. Martin okrem iného píše o nákupných zvykoch.

Čo robiť s nákupnými zvykmi?

Nuž prvá otázka je. Na čo potrebujete (alebo chcete?) napríklad auto? Potrebujete sa ním prepravovať do práce? A nedá sa do práce cestovať aj inak? Hromadnou dopravou? S niekým, kto auto má a vy mu prispejete na palivo a prevádzku auta? Možno si hovoríte, dobre, ale auto za zíde. Iste a ako veľmi? Občas treba niekam zájsť. Dal by sa na to využiť taxi? Každopádne, ak si na všetky otázky zodpoviete a usúdite, že auto naozaj potrebujete, tak nastáva ďalšie kolo.

Čo má to auto pre vás robiť? Má vás odviezť z jedného miesta na druhé. Výborne to dokáže aj auto z druhej ruky za pár stoviek eur. Také autá sa kazia. Dobre prišli ste na to, že potrebujete (alebo chcete?) nové auto. Aj nové auto môže stáť len pár tisíc eur. Áno asi nebude imidžové, ale vy ste sa chceli odviezť z jedného miesta na druhé, nechceli ste kupovať imidž? Či?

Takto by sme mohli pokračovať takmer do nekonečna. A nie len o autách, ale o čomkoľvek, čo potrebujete (alebo chcete?). Preto prv než sa rozbehnete kúpiť si najnovšie čokoľvek (mobilné telefóny nevynímajúc) skúste sa zastaviť a naozaj racionálne zamyslieť, čo z toho čo si idete kúpiť naozaj potrebujete a čo je už navyše a vy budete platiť za niečo, čo nepotrebujete (a niekedy ani nechcete).

- koniec citácie Martina Milera

Priatelia.

Blíži sa Black Friday Odporúčam vám investovať do knihy Kam miznú vaše peniaze. Garantujem vám, že ušetríte nielen peniaze počas Black Friday, ale naučíte sa aj novým návykom v oblasti hospodárenia.

Ak máte hospodárenie pod kontrolou, tak možno kniha pomôže vašim dospelým deťom. Dvadsiatci a tridsiatnici si nepamätajú ťažké obdobia - pamätajú si iba dobré časy. Kniha im môže pomôcť zamyslieť sa. Výhodou je aj to, že ak ste rodič, (sama to viem podľa seba - doma nie ste prorokom), kniha sa dá použiť ako tretia strana. Prehovoriť môže niekto, kto nie je vašim deťom rodinne blízky. Niekto ako ja...

Knihu si môžete objednať priamo tu: CHCEM OBJEDNAŤ

A verte, že tieto riadky nepíšem, ako nachytávku...

Martina Valachová

Tu sa so mnou rozprávala EVITA

Čo o knihe napísali ľudia, ktorí si ju už prečítali?

Praktické a inšpiratívne - Mária - referencia na Martinuse

Tá kniha je super. Mnohé veci robím rovnako alebo podobne, a podobným myšlienkovým pochodom sa k tomu dopracovala. Ale pre mnohých je to španielska dedina a verím, že im to pomôže. Je to písané tak zľahka, zrozumiteľným jazykom, zábavne. Dobre sa to číta. Každý si tam môže nájsť inšpiráciu pre seba, vždy je priestor na zlepšovanie.

Výborná a praktická kniha - odporúčam všetkým - Silvia - referencia na Martinuse

Autorka si ma získala svojim jednoduchým, otvoreným a nápaditým štýlom, bezprostrednosťou a vlastným pohľadom na svet financií. Nechýbali ani overené praktické rady. Kniha Martiny Valachovej je užitočným spoločníkom v časoch, keď sa slovné spojenie 'finančná rezerva' skloňujeme v našich domácnostiach častejšie ako kedykoľvek predtým.